Markku - 27kg

Ennen

Jälkeen

Olin normaalipainoinen vuoteen 2002 saakka. Silloin tapahtui työpaikkani muutto Oulun teknologiakylään. Muuton myötä vaihtuivat lounaspaikat, joiden ruokien syöminen käynnisti painoni nousun. Painoni nousi 10 kg puolessa vuodessa. En ollut työpaikkamme ainoa henkilö, jolla paino nousi, vaan monella toisellakin nousi paino samaa tahtia. Teknologiakylän lounaspaikkojen ruoka oli tavattoman kaloripitoista, koska ruoat oli yleensä leivitettyjä ja uppopaistettuja taikka muutoin hyvin rasvapitoisia. Jälkiruoat olivat pääasiassa kerma- ja sokeripohjaisia. Vaikka harrastin paljon liikuntaa, niin painoni jatkoi edelleen nousuaan, nousten vielä toiset 10 kg ja vähän enemmänkin seuraavan 10 vuoden aikana.

Ylipainoni oli häirinnyt minua jo pidemmän aikaa ja olin miettinyt, että jotakin pitäisi tehdä. Sitten kaikki selkeni kerralla, kun olin jääkiekkoseuramme hallituksen kokouksessa viime syyskuun lopulla. Samassa kokouksessa ollut Veli-Matti  ”Vellu” Haapalainen kertoi, että hän aloittaa Cambridge-valmentajana lokakuussa. Sanoin Vellulle, että asia kiinnostaa minua ja voisin aloittaa tutun valmentajan ohjauksessa elämäntavan muuttamisen. Kävin Vellun luona tutustumassa Cambridge-ohjelmaan perjantaina 10.10.2014. Tein saman tien päätöksen, että aloitan ohjelman heti.  Vellu hillitsi aloittamishalujani ja sanoi, että aloita vasta maanantaina, sillä on parempi, että syöt ensin jääkaapin tyhjäksi, ettei heti alkuun tule kiusauksia syödä kotona olevia ruokia. Olikin paljon parempi aloittaa valmennus maanantaina. Niin menin kotiin suuren pussimäärän kanssa ja jääkaappi tyhjeni viikonlopun aikana. 

Aloitin ohjelman maanantaina 13.10.2014 ja homma sujui hyvin eikä ollut nälkä. Kävin Vellun luona punnituksessa perjantaisin ja tulokset olivat hyvät. Painoni laski nopeasti, sillä ensimmäinen 10 kiloa lähti alle kuukaudessa Vellun ohjauksessa. Kului vielä viisi viikkoa ja toinenkin 10 kiloa oli lähtenyt pois. Sitten hidastimme painon laskemisen vauhtia, koska nostimme tasoa ylöspäin ja lisäsimme kalorien määrää. Loppumatka tavoitteeseeni, joka oli 80 kg, oli myös helppo, sillä motivoiva ja ohjaava valmentajani teki urakasta vaivattoman. Vellu huolehti myös, että en ole liian kauan samalla tasolla, vaan nostan kalorimäärää vähitellen, jotta opin syömään oikein ja ehdin käydä läpi kaikki tasot.

Pelaamme Vellun kanssa jääkiekkoa ja hän osaa ottaa huomioon valmennuksessaan ja ohjauksessaan liikuntaharrastuksen. Tämän vuoksi Vellun valmennuksessa on useita jääkiekkoharrastajia, jotka ovat pudottaneet painoaan menestyksekkäästi. Myös moni kaverini ja työkaveri ovat aloittaneet Vellun valmennuksessa ja laihtuneet vauhdilla. Olen oppinut valmennuksen ansiosta tutkimaan ruokien tuoteselosteet ja kalorimäärä ohjaa ruokaostoksiani. Samoin ruokailutottumukseni ovat muuttuneet oikeaan suuntaan.

Mielipiteeni on, että Cambridge-tuotteet ovat todella hyvä ja helppo keino laihtua sekä oppia uusi elämäntapa. Toinen puoli asiassa on hyvä valmentaja. Ilman motivoivaa ja ohjaavaa valmentajaa ei laihduttaminen onnistu. Valmentajan pitää osata ottaa huomioon valmennettavansa erityispiirteet ja taustat kuten liikuntamäärä sekä liikunnan aiheuttama kalorienkulutus sekä liikuntaharrastajan lihasmäärä. Liikuntaa harrastavalla on yleensä korkeampi paino kuin vähemmän liikuntaa harrastavalla ja korkeampi painoindeksi. Vellu tietää tämän ja tavoitteeni asetettiin ensi tavoitepainoksi. Tavoitepainoa tarkennettiin myöhemmässä vaiheessa ja se muuttui kehon rasvaprosentin kohdalleen asettamiseksi. Urakka ei päättynyt painotavoitteen ja rasvaprosentin kohdalleen saamiseen, vaan tarkoitus on viilata vielä viskeraalisen rasvan määrä kohdalleen ja laskea sitä muutaman prosentin verran. Painoa ja viskeraalisen rasvan määrää seurataan kolmen viikon välein tapahtuvassa mittauksessa. Ostan aina Vellun luona käydessäni Cambridge-tuotteita, joita syön vielä säännöllisesti.

Olemme sopineet Vellun kanssa, että seuraan painoani säännöllisesti ja käyn hänen valmennuksessa edelleen sekä aloitan Cambridge-ohjelman heti, jos painoni alkaa nousta.        

Valmentaja: